Пиперки полнети со урда и кајмак | Pickled Peppers with Cottage Cheese and Kaymak [♫Leb i Sol – Tako blizu]

♫Leb i Sol - Tako blizu♫ (en is below) Чувствувам посебна љубов во срцето за пиперки полнети со урда (а, од оваа година и со кајмак). Ниедна зима не пропуштам да ги купам на пазар или во супермакет, а оваа година репив  да ги направам. Истражував малку на интернет за совршениот рецепт и од неколку … Continue reading Пиперки полнети со урда и кајмак | Pickled Peppers with Cottage Cheese and Kaymak [♫Leb i Sol – Tako blizu]

Закиселен црвен кромид | Quick Pickled Red Onion [♫Sylvester – You make me feel]

♫Sylvester - You make me feel♫ (en is below) Многу сакам зимници. Секоја година си правам по две-три тегли, онака за мерак, да имам од се по нешто. Ова, иако не е зимница, бидејќи е закиселено и може да стои подолго време, го сместив во категоријата зимници. Ако сте како мене, љубител на СЕ закиселено … Continue reading Закиселен црвен кромид | Quick Pickled Red Onion [♫Sylvester – You make me feel]

Кисели краставички со копар | Refrigerator Dill Pickles [♫Village People – YMCA]

♫Village People - YMCA♫ (en is below) Не можам со зборови да ви објаснам колку многу сакам да јадам кисели краставички. Размислував, јас можеби и сум опседната со нив. Ги јадам со (речиси) секое јадење. Сите ми се вкусни, освен оние што се меки и премногу кисели! Бљак! Во Шведска, јадев кисели краставички со копар … Continue reading Кисели краставички со копар | Refrigerator Dill Pickles [♫Village People – YMCA]