Салата со праз и маслинки | Leek and Olives Salad [♫Balkan tale – Duke Bojadziev]

♫Balkan tale – Duke Bojadziev♫

(en is below)

Оваа салата не се сеќавам дека сум ја јадела во текот на моето детство. Пред неколку години, видов дека се продава на кило во еден супермакеркет, па искрено да ви кажам кога ја видов цената за килограм, се изнасмеав. Си реков, зошто некој би дал 250 за килограм салата направена од најевтините состојки? Решив да ја направам дома и можам да ви кажам дека испадна феноменално. Не треба некоја особена стручност да ја направите, но е толку вкусна што веднаш ќе ви се отвори апетит за тазе лепче, мевце на скара, салата од патлиџани, а богами и за ракија 🙂

%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8-leek-and-olives-salad-1Салата со праз и маслинки

Состојки: 

 • 3 страка праз, ситно исечкан
 • 250 грама маслинки, исечени на тркалца
 • 3 лажици вински оцет
 • 6 лажици маслиново масло
 • 2 лажички (лут) буковец
 • сол и бибер

Подготовка:

Во длабок сад измешајте ги сите состојки заедно. Оставете ја салатата да отстои во фрижиер 1 час, па сервирајте ја. %d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8-leek-and-olives-salad-4

Some people here, grew up eating this humble salad. I didn’t, but I always knew that this salad existed in our traditional Macedonian cuisine. Leeks are so sweet and spicy at the same time and along with some olives and hot pepper flakes, all these ingredients make one super nice salad. Serve it with freshly baked bread, tomato salad, grilled meat and of course, rakija 😀

%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8-leek-and-olives-salad-2Leek and Olives Salad

Ingredients:

 • 4 cups finely chopped leek
 • 250 grams olives, chopped
 • 3 tablespoons red wine vinegar
 • 6 tablespoons olive oil
 • 2 teaspoons (hot) pepper flakes
 • salt and pepper

Prep:

In a large bowl, put all the ingredients and mix them well. Place the bowl in the fridge to chill for 1 hour and then serve.  %d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8-leek-and-olives-salad-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s