Шведска салата со цвекло | Swedish Beetroot Salad – Rödbetssallad [♫Martin Garrix & Bebe Rexha – In The Name Of Love ]

♫Martin Garrix & Bebe Rexha – In The Name Of Love ♫

(en is below)

Цвекло и така обожавам, но кога ја пробав оваа шведска салата од цвекло заедно со неколку шведски ќофтиња на лепче, знаев дека зимскиот одмор ќе ми биде феноменален! Никакви посебни состојки ќе ви се потребни за оваа превкусна салата. Оригиналниот рецепт е со закиселено цвекло, но јас искористив свежо, па сварено, ама следниот пат дефинитивно ќе пробам и така. Како и секоја салата која е на база на мајонез, не може, а да не е вкусна, нели? Направете ја и уживајте во нејзиниот вкус.

%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-6Шведска салата со цвекло

Состојки:

 • 300 грама сварено цвекло
 • 1 јаболко
 • 1/2 главица кромид
 • 2 лажици мајонез
 • 3 лажици кисела павлака (најдобра е Schmand/Zott)
 • 1 лажиче сенф
 • 1 лажица копар (ако имате свеж, уште подобро!)
 • сок од 1/2 лимон
 • сол и бибер

Подготовка:

Свареното цвекло исечете го на коцки. Исечете го и јаболкото на коцки, ама помали од цвеклото. Многу ситно исечкајте го кромидот. %d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-2Во длабок сад ставете ги сите состојки за салатата и убаво измешајте. Зачинете со лимонов сок, сол и бибер по вкус. %d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-3Покријте со пластична фолија и остававете ја салатата да отстои во фрижидер неколку часа пред да ја сервирате. %d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-5Послужете со двопек или препечено лепче, а најдобра е традиционален шведски леб.%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-8

Every salad that has mayo as a base it’s an instant success, right? 😀 After I landed in Sweden, this was the first thing I tried – on a rye bread with some Swedish meatballs on top! Nom, nom! I knew that this winter holiday will be all about the good and comfort food! Traditionally, this salad is made with pickled beetroot – but, to be honest, I was a bit scared if it would be sour. But, it should’t be, I think. That’s why next time I’ll try it out with some pickled beetroot. Here is my recipe for this Swedish beetroot salad:

%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-7Swedish Beetroot Salad – Rödbetssallad

Ingredients: 

 • 300 grams beetroot, cooked
 • 1 apple
 • 1/2 onion
 • 2 tablespoons mayonnaise
 • 3 tablespoons cream fraiche
 • 1 teaspoon dijon mustard
 • 1 tablespoon dill (fresh preferably, but you can use dry, too)
 • lemon juice of 1/2 lemon
 • salt and pepper

Prep:

Chop the beetroot into medium size cubes. Cut the apple into smaller cubes than the beetroot.%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-1 %d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-2Chop the onion very finely. In a large bowl, mix all ingredients. Season with salt, pepper and some lemon juice. %d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-3Cover with a lid or plastic wrap and let it sit in the refrigerator for few hours until all flavors combine. %d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-4Serve with some traditional wasa (crispy-bread) or other bread of your choice.%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-swedish-beetroot-salad-rodbetssallad-8

5 thoughts on “Шведска салата со цвекло | Swedish Beetroot Salad – Rödbetssallad [♫Martin Garrix & Bebe Rexha – In The Name Of Love ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s