Тестенини во зелен сос од авокадо и спанаќ | Green Pasta with Avocado-Spinach Pesto [♫Green Green Grass Of Home – Tom Jones & Englebert Humperdink]

♫Green Green Grass Of Home – Tom Jones & Englebert Humperdink♫

(en is below)

Има денови кога можам да се удавам во млечни производи, ама има и такви кога едноставно на моето тело му треба пауза и прочистување од нив и од се друго што внесувам во мене, а не е толку здраво (тесто, пржени јадења и сл.). Оваа недела, на пример, ми е во знакот на веганската храна (без млеко, млечни производи и без месо и сувомеснато). Месото некако го избегнувам изминативе два месеци, ненамерно туку, ете така. Има периоди кога си јадам мевце, ама има и такви периоди кога ми е преку глава од нив.

Ова јадење го направив во понеделникот, а го најдов пребарувајќи на интернет. Знам дека сакав да јадам тестенини, но не знаев во каков сос сосема. Ако мене ме прашувате, јас преферирам црвени сосови со мевце кое е дооолго време динстано во црвениот сос од домати и зачини. Но, овој пат се одлучив за овој рецепт – тестенини со зелен песто сос од авокадо и спанаќ. И авокадо јадам и спанаќ обожавам – win-win рецепт. Состојките се ефтини и ги има секаде, така што ако сакате да се храните здраво и да го направите овој рецепт – немате оправдување.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО ЧИТАТЕЛИТЕ: Јадењево и на вкус се осеќа дека е здраво 😀

Еве го рецептот:

%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0Тестенини во зелен сос од авокадо и спанаќ

Состојки: 

(за сос/песто)

 • 1 зрело авокадо
 • 250 грама спанаќ
 • 1 чешне лук
 • 1 чили пиперче (ако не јадете луто, не ставајте)
 • 25 грама семки од сончоглед + 25 грама семки од тиква (ставете било какви семки или јатки по желба, јас ова имав)
 • маслиново масло
 • лимонов сок од половина лимон
 • сол

плус:

 • тестенини (обични, интегрални или без глутен)
 • 300 грама шампињони
 • 25 грама семки од тиква

Подготовка:

Сварете ги тестенините според упатството.%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

Во блендер ставете ги состојките за сос/песто. Миксајте додека да добиете еднолична смеса, како пире или песто сос. %d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

Во тавче, ставете малку масло да загрее. На загреаното масло ставете ги печурките (претходно исечени) да се пропржат убаво, 8-10 минути, односно додека да поцрвенат убаво од двете страни.%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

Во друго тавче, ставете ги семките од тивка (без масло) да се потпечат додека да почнат да пукаат.

Сосот ставете го во сварените и топли тестенини, од горе ставете ги пржените шампињони и печените семки од тиква.%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

Пс. Ова јадење е веганско, па затоа нема млечни производи. Вие, по желба, може да ставите пармезан или рикота од горе.

There are days when I literary drown myself in cheese, yoghurt, cottage cheese, cream cheese – all kind of cheeses. But, there are also days when my body needs a (healthy) break from all the “naughty” food I eat. By naughty I mean baked goods – oh, they are my absolute favorite guilty pleasure.

This wonderful dish I found somewhere on the Internet, browsing randomly. I knew that I was craving pasta but I didn’t know in what sauce I should put them in. If you ask me, my all-time preferred sauce is meat sauce, especially the one with looong braised meat in a tomato sauce. Omg. I need that right now 😀 But, this dish came out perfectly. With some simple ingredients, you have one healthy and delicious sauce and overall dish.

WARRING TO ALL READERS: This dish tastes healthy. You all know what that means. Just to warn you on time 😀

Here is the recipe:

%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0Green Pasta with Avocado-Spinach Pesto

Ingredients:

(for the pesto sauce):

 • 1 ripe avocado
 • 250 grams spinach
 • 1 garlic clove
 • 1 chili, optional
 • salt and peper
 • evoo
 • lemon juice from 1/2 lemon
 • 250 grams sunflower seeds + 25 grams pumpkin seeds

plus:

 • pasta of choice (gf, whole-grain, regular)
 • 25 grams pumpkin seeds
 • 300 grams mushrooms

Prep:

Cook the pasta according the packet directions. %d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

In a blender, add all the ingredients for the pesto sauce. Blitz.%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

Add some evoo in a non-stick pan. Slice the mushrooms and fry them 8-10 minutes or until golden brown.%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

In a non-stick pan (no oil) toast the pumpkin seeds until they start to pop out.

Assemble everything. Add the sauce in the pan with the drained and hot pasta. Mix well. Serve on a plate and add the mushrooms and toasted pumpkin seeds on top.%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%be%d1%81-%d0%be%d0%b4-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0

Ps. This is a vegan dish. If you prefer dairy, add some parmigiano or ricotta cheese on top.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s