Брускети со смокви и козјо сирење | Fig and Goat Cheese Bruschetta [♫Nat King Cole – Unforgettable]

♫Nat King Cole – Unforgettable♫

(en is below)

%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%be-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-fig-and-goat-cheese-brusЈас обожавам благо-солени комбинации. Козјо сирење исто така обожавам и го комбинирам и со лути, но и со благи комбинации. Козјо сирење одлично оди со лут сос, но уште повеќе со мед и смокви. Ако не сте пробале до сега, еве ви прилика. Овие брускети ги направив за една специјална прилика и сите, ама баш сите ми ги пофалија 🙂 Секогаш кога имам козјо сирење во фрижидер, сакам да го искористам најдобро што можам, па тоа го направив и овој пат. Едно калапче органско тврдо козјо сирење направи вистинска магија во комбинација со мед, свежи смокви и ореви. Еве го рецептот:

%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%be-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-fig-and-goat-cheese-brusБрускети со смокви и козјо сирење

Состојки:

  • 1 багет, исечкан на парчиња
  • 250 гр козјо сирење (тврдо или меко)
  • 10-15 смокви
  • мед
  • неколку ореви (и семки, по желба)

Подготовка:

Лепчињата наредете ги на тавче за печење и намачкајте ги со малку маслиново масло. Ставете ги да се печат во рерна загреана на 250 Целзиусови степени, кратко, само 2-3 минути. Во сад, згмечете ги зрелите смокви и со џемот мачкајате ги топлите лепчиња. Врз секое лепче, ставете едно парче козјо сирење и попрскајте со мед. Ако е медот густ, стоплете го во тенџерче. Вака подготвени, ставете ги да се запечат во загреаната рерна на дополнителни 2-3 минути, односно додека сирењето не биде запечено од страните. На крај, ставете малку сечкани ореви и послужете ги.%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%be-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-fig-and-goat-cheese-brus

I am so in love with the combination of fresh figs and goat cheese. In fact, I am more in love with the goat cheese itself. I love!!! goat cheese, especially the soft kind. It pairs perfectly with hot sauce and sweet stuff. When I have some goat cheese in the fridge, I always try to make the most and the best of it. In this case, I had some organic firm goat cheese and an idea pop in my mind – bruschetta! These bites were really, truly unforgettable. Here is the recipe:

%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%be-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-fig-and-goat-cheese-brusFig and Goat Cheese Bruschetta

Ingredients: 

  • 1 French baguette
  • 250 grams goat cheese (soft or firm)
  • handful of walnuts (and some other seeds if you like)
  • runny honey
  • 10-15 fresh figs

Prep:

Slice the baguette on thick slices. Each slice drizzle with some evoo. Put them on a baking tray and bake them in a preheated oven for 2-3 minutes. In a small bowl, with a fork crush the figs and spread this quick jam over the hot bread slices. Add a piece of cheese, drizzle some honey and put them back in the oven for additional 2-3 minutes or until the cheese is melted a bit. At the end, add some sliced walnuts and some seeds of your choice and serve.%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%be-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-fig-and-goat-cheese-brus

One thought on “Брускети со смокви и козјо сирење | Fig and Goat Cheese Bruschetta [♫Nat King Cole – Unforgettable]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s