Кисели краставички со копар | Refrigerator Dill Pickles [♫Village People – YMCA]

♫Village People – YMCA♫

(en is below)

Не можам со зборови да ви објаснам колку многу сакам да јадам кисели краставички. Размислував, јас можеби и сум опседната со нив. Ги јадам со (речиси) секое јадење. Сите ми се вкусни, освен оние што се меки и премногу кисели! Бљак! Во Шведска, јадев кисели краставички со копар и се заљубив во нив. Бидејќи тука такви краставчки да се купат – нема (или можеби има, но ми се виделе прескапи), оваа година, исто како и минатата, решив да си направам домашни кисели краставички по мој вкус. Со копар, синап и кромидче. Мх, мх! Се прават за 15 минути, а спремни се за јадење за 7 дена. Сега ги има на секоја тезга на пазарите по многу евтини цена, па затоа – трк го пазар и направете го овој рецепт 🙂 Идејата за рецептот (со мои корекции) ми е од тука.

%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-4Кисели краставички со копар

Состојки:

 • 1,5 кг мали краставички за зимница (нека бидат потврди)
 • 1 шолја (80мл) алкохолен оцет
 • 1 лажица шеќер
 • 1 лажиче сол
 • 15 зрна бибер
 • 15 зрна синап
 • 1 лажица копар (сув или свеж)
 • 1/2 главица кромид
 • 1-2 чешниња лук
 • 2 ловорови листови
 • вода, по потреба

Подготовка:

Теглите убаво измијте ги и исушете ги. Убаво и детални измијте ги краставичките и исушете ги со крпа. %d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-1Во сад ставете ги сите состојки (оцет, зачини, ловор, лук и кромид). Наредете ги краставичките во тегла (може да ги исечете на тркалца, на долгнавести парчиња или да ги ставите цели). %d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-2Прелијте ги со течноста и остатокот од теглата дополнете го со вода. Затворете ја теглата убаво и истото направете го со сите тегли (ако правите повеќе). Наредете ги теглите во рерна претходно загреана на 100 Целзиусови степени и оставете ги да се варат околу 1 час, односно додека да им се промени бојата. Забелешка: Јас минатата година ги варев во големо тенџере со вода, така беше и побрзо, но оваа година ги направив во рерна и излегоа пак супер. По 1 час, изгасете ја рерната и оставете ги преку ноќ да се оладат. %d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-4Оладените тегли ставете ги во фрижидер и спремни се да се јадат по 1 недела.

I really can not explain with words how much I love pickles. I eat them with (almost) everything. During my visit in Sweden, I tried dill pickles and I fell in love with them! I love every pickle but not those that are soft and to sour. Here, in Macedonia it is a tradition to pickle vegetables during this season. So, I decided to make few jars of my own personal pickling line 🙂 First on the list are these – yummy, easy to make, ready in 7 days – refrigerator pickles. Dill is such a classic company to a good pickle so they must have dill. And mustard seeds. They are a must, too. If you are like me and can not live without a jar of pickles in the fridge or you just want to try out a new recipe for pickles, here is a winner recipe.%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-3

Refrigerator Dill Pickles

Ingredients:

 • 1.5 kg cucumbers for pickling
 • 80 ml white white distilled vinegar
 • 1 tablespoon sugar
 • 1 teaspoon salt
 • 15 black peppercorns
 • 15 mustard seeds
 • 1 tablespoon fresh or dried dill
 • 1/2 onion
 • 1-2 cloves of garlic
 • 2 bay leafs
 • water

Prep:

Wash and dry the jars you want to make pickles. Wash and dry the cucumbers. %d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-1In a bowl, combine all the ingredients for pickling, along with the onion and garlic. Put the cucumbers in a jar (you can cut them or leave them whole). %d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-2Pour the pickling liquid in the jar and fill up the jar with water to the top. Secure them tightly with a lid. Arrange all the jar in a preheated oven to 100C (or in water bath) and cook the jars for 1 hour or until they change color.%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80-refrigerator-dill-pickles-4 After 1 hour, turn the oven off and let them cool overnight. Next day, transfer them in the fridge and they will be ready to eat in 7 days.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s