Гвакамоле | Simple Guacamole Dip [♫Gipsy Kings – Un Amor]

♫Gipsy Kings – Un Amor♫

(en is below)

%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-4Авокадото е супер супер супееер храна и се смета за едно од најздравите продукти во светот. Јас се трудам да го јадам најмалку еднаш до два пати во неделата. Не секогаш можам да најдам зрело авокадо, а кога ќе го купам не толку зрело и ќе го оставам дома да узрее – никогаш не ми омекнува до крај. Ама затоа, кога ќе начекам меки и совршено зрели авокада, си купувам по 2-3. Освен што ги јадам на печено лепче,  во салата или во тост сендвич, омилен начин да јадам авокадо ми е баш ова гвакамоле. Мислам дека секој треба да проба гвакамоле во овој живот, затоа што е едно прекрасно мезе од авокадо и зеленчуци. Затоа, го споделувам рецептот за гвакамоле со сите вас.

%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-0-1Гвакамоле

Состојки: 

 • 1 зрело авокадо, исечкано на мали коцки
 • 1/2 лимон или 1 лајм
 • 1/2 домат, ситно исечкан
 • 1/2 главица црвен кромид, ситно исечкан
 • 1/2 китка коријандер
 • сол, бибер и маслинов масло

Подготовка:

Сите состојки ставете ги во сад и измешајте ги. Зачинете со сол и бибер, по вкус. %d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-1По вкус, додадете и лимонов сок. %d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-4Послужете го со тортиља чипс или како мене, со бургери од лосос.salmon-burgers-with-guacamole-baked-fries-and-arugula-salad-1

If you follow me on Instagram (@TeaTrpovska) then you already know that avo is my love. I try to use this super ingredient in my diet at least 2 times a week. Every time I get a chance to find a perfectly ripe avocado, I buy 2-3 of them and almost every time, with one of them I make guac. I ❤ Guacamole so much. It is a dip that contains all my beloved ingredients like red onion, tomato and sometimes garlic 😀  Very very easy and simple to make, as you already know. I think that everyone should try guacamole in their lifetime and that is why I share this super easy guacamole recipe with all of you. Here is my recipe for guacamole:


%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-0

Guacamole Dip

Ingredients:

 • 1 ripe avocado, chopped
 • 1/2 tomato, chopped
 • 1/2 red onion, chopped
 • 1/2 bunch of coriander, chopped
 • juice of 1 lime of 1/2 lemon juice
 • salt, pepper and evoo

Prep:

Mix all ingredients in a bowl. %d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-2Season to taste and add more lemon/lime juice to taste. %d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5-simple-guacamole-dip-5Serve with tortilla chips or like me, serve this guac on a salmon burger. salmon-burgers-with-guacamole-baked-fries-and-arugula-salad-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s