Закиселен црвен кромид | Quick Pickled Red Onion [♫Sylvester – You make me feel]

♫Sylvester - You make me feel♫ (en is below) Многу сакам зимници. Секоја година си правам по две-три тегли, онака за мерак, да имам од се по нешто. Ова, иако не е зимница, бидејќи е закиселено и може да стои подолго време, го сместив во категоријата зимници. Ако сте како мене, љубител на СЕ закиселено … Continue reading Закиселен црвен кромид | Quick Pickled Red Onion [♫Sylvester – You make me feel]

Кисели краставички со копар | Refrigerator Dill Pickles [♫Village People – YMCA]

♫Village People - YMCA♫ (en is below) Не можам со зборови да ви објаснам колку многу сакам да јадам кисели краставички. Размислував, јас можеби и сум опседната со нив. Ги јадам со (речиси) секое јадење. Сите ми се вкусни, освен оние што се меки и премногу кисели! Бљак! Во Шведска, јадев кисели краставички со копар … Continue reading Кисели краставички со копар | Refrigerator Dill Pickles [♫Village People – YMCA]

Гвакамоле | Simple Guacamole Dip [♫Gipsy Kings – Un Amor]

♫Gipsy Kings - Un Amor♫ (en is below) Авокадото е супер супер супееер храна и се смета за едно од најздравите продукти во светот. Јас се трудам да го јадам најмалку еднаш до два пати во неделата. Не секогаш можам да најдам зрело авокадо, а кога ќе го купам не толку зрело и ќе го оставам дома да … Continue reading Гвакамоле | Simple Guacamole Dip [♫Gipsy Kings – Un Amor]

Шпагети со туна и доматен сос | Pasta with Tuna and Tomato Sauce [♫Gloria Gaynor – I Will Survive]

♫Gloria Gaynor - I Will Survive♫ (en is below) Секогаш се трудам да јадам што е можно повеќе свежи состојки, месо, риба, зеленчук и овошје. Но, сакам да имам и практични состојки во кујната како што се туна конзерва, пелати, црвен грав и пченка. Тоа е речиси се што купувам (ретко и понекогаш) во конзерва. Едноставни, … Continue reading Шпагети со туна и доматен сос | Pasta with Tuna and Tomato Sauce [♫Gloria Gaynor – I Will Survive]