Намаз од рикота со 4 видови семиња | Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds – [♫Spice Girls-Wannabe]

♫Spice Girls-Wannabe♫

(en is below)

Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (11)Рикотата ми е еден од омилените млечни производи. Може да се користи и во подготовка на благи, но и во солени јадења, токму заради нејзиниот неутрален вкус. Бидејќи понудата на пазарот, сметам дека, не е баш богата со разноврсни намази од урда, рикота, крем сирење и сл, решив да почнам самата да си правам вкусни и интересни намази дома. Ова е мојот прв обид и да ви кажам беше многу успешен! До толку успешен, да го направив дури три пати (два пати како намаз и третиот пат во полнети печурки). Многу, многу вкусно! Се што ви треба се само три состојки, а верувам дека ги имате и дома (рикотата заменета ја со урда, микс од семки со семчиња кои ги имате по дома) – и ете!). Еве го рецептот:

Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (0.1)Намаз од рикота со 4 видови семиња

Состојки: 

  • 300 грама рикота (или урда)
  • 100 гр микс од 4 семиња (лен, семки од тиква, сончоглед, сусам)
  • 2 лажици путер, на собна температура
  • сол, по вкус

Подготовка:

На суво нелепливо тавче, ставете ги семките да се тостираат на средна јачина.Кога ќе почне да пука ленот (како пуканки 🙂 ) тргнете ги од рингла. Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (12)Во длабок сад ставете ја рикотата и додадете ги семките. Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (6)Може да ги истолчите, ако сакате. Јас сакам да ми бидат пола цели пола толчени. Ставете го омекнатиот путер, посолете по вкус и убаво измешајте се да се соедини убаво. Ставете го намазот во фрижидер да отстои 30 минути, па сервирајте на тостирано лепче.Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (11)

Ricotta cheese is one of my favorite milk based products  – just because is so versatile. You can use it both in sweet and in savoury dishes. Here in Skopje, where I live, I think that you can not find variety of milk based spreads (with different herbs, veggies etc.). That’s why I decided to make my own spreads because I love very much to spread yummy and delicious spread on my hot toast in the morning, with the obligatory cup of coffee. This spread I made was my first try and let me tell you – it was so tasty! You probably (even now) have all these three ingredients in your fridge so there is no excuse of not making this right now 😀 Here is my recipe:
Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (0)

Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds

Ingredients: 

  • 300 grams of ricotta
  • 100 grams mix of seeds (pumpkin, sunflower, sesame seed and flax seeds)Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (2)
  • 2 teaspoons of softened butter
  • salt, to taste

Prep:

In a pan, put the seeds and toast them on a medium heat. Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (3)When the aroma of the seeds grows, turn of the heat. In a large bowl, add the ricotta, butter and the seeds (whole or grind them before you add them). Season with salt to taste and mix well. Put the cheese spread in a fridge for about 30 minutes to chill. Serve with a toasted bread.Намаз од рикота со 4 видови семиња - Ricotta Cheese Spread with 4 Seeds (9)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s