Чимичури сос | Chimichurri Sauce [♫Billy Joel – Just the Way You Are]

♫Billy Joel – Just the Way You Are♫

(en is below)

Чимичури сос - Chimichurri Sauce (7)

Интересно е како магоднос воопшто не сакам да јадам во супа или во салата, но затоа во сосови или со пиперки, оцет и лукче 😀 го обожавам. Малку бев скептична на почетокот околу тоа дали ќе ми се допадне вкусот на чимичури сосов, но откако го пробав едноставно се заљубив во него. Јас го јадев со тестенини – е, до толку беше вкусен!

Откако најдов тезга на пазар каде се продава коријандер, многу често го купувам. Се трудам да го вклопам во повеќе јадења и одлично ми оди. Коријандерот има специфичен вкус, но секако спаѓа во категоријата на нешта кои мора да ги пробате.

Следен пат, кога ќе правите скара (па дури и зеленчук на скара!), никако не заборавајте да го направите овој чимичури сос. Еве го рецептот:

Чимичури сос - Chimichurri Sauce (0)Чимичури сос

Состојки:

  • 1/2 китка коријандер
  • 1/2 китка магоднос
  • 1 чешне лук
  • 50-70 мл маслиново масло
  • сол и бибер

Подготовка:

Во сецко/толчник или на даска за сечење, ситно исечкајте ги магодносот, коријандерот и лукчето. Чимичури сос - Chimichurri Sauce (1)Ставете во сад (или во сецкото) и додадете маслиново масло. Зачинете со сол и бибер. Овој сос најубаво оди со убаво парче месо на скара или со морски плодови.

Пс. Јас немав лимон или лајм при рака, но ако имате вие, ставете половина од некој од овие цитруси – ќе биде уште повкусно!Чимичури сос - Chimichurri Sauce (6)When I was a little girl, my mum use to make a home-made soup with lot of parsley. That is (probably) the crucial moment when I started to hate parsley. I don’t know why, but until this day, I can not stand parsley in my soup.

However, this chimichurri is to die for! Fragrant, garlicky and just delicious – perfect sauce for grilled meat or even, grilled sea food. I made it especially for some super fresh pasta with avocado and mozzarella and it was very tasty. Simple and so easy to make, this chimichurri will make your dish taste even more yummy that you’ve imagine. Here is my recipe for it:

Чимичури сос - Chimichurri Sauce (0.1)Chimichurri Sauce

Ingredients: 

  • 1/2 bunch of parsley
  • 1/2 bunch of coriander
  • 1 garlic clove
  • 50-70 ml evoo
  • salt and pepper

Prep:

In a food processor / mortar and pestle or chopping board chop parsley, garlic and coriander. Чимичури сос - Chimichurri Sauce (2)Add some evoo and season to taste. This sauce is best served with piece of grilled meat or sea food.

Ps. I didn’t have some lemon or lime, but if you have, put a half of citrus.
Чимичури сос - Chimichurri Sauce (7)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s