Macedonian Style Pepper Relish – Pindjur | Пинџур [♫Bakni me – Saska Petkovska]

♫Bakni me - Saska Petkovska♫ (en is below) Штом ќе почне сезоната на летен пинџур, моето срце веднаш игра од радост и од среќа. Јас обожавам пинџур! Тоа е едно од моите омилени македонски јадења. Домашен пинџур, како и се друго што е домашно, не може да се споредува со ништо што е купено од … Continue reading Macedonian Style Pepper Relish – Pindjur | Пинџур [♫Bakni me – Saska Petkovska]

Five Cheese Garlic Pizza | Пица со лук и пет сирења [♫Dean Martin – Mambo Italiano]

♫Dean Martin - Mambo Italiano♫ (en is below) Пица, дечки! Пица! Скоро и да нема друга храна која ми предивизикува толку големо задоволство и чувство на среќа која ја јадам. Секогаш сакам да пробувам различни комбинации на состојки во пица, па така не беше исклучок ниту овој пат кога решив да ставам пет видови сирење … Continue reading Five Cheese Garlic Pizza | Пица со лук и пет сирења [♫Dean Martin – Mambo Italiano]

Здраво Охрид! (мк) | ♫Нина Спирова – O, езеро мое!

♫Nina Spirova - O, ezero moe♫ for English version, click here. Охрид ми е едно од омилените места во Македонија каде одам кога сакам набрзина да ги наполнам батериите од стресниот живот во Скопје. Погледот кон езерото едноставно ме смирува, дишам длабоко и медитирам во себе. Охрид е преубав град, полн со стар, но и … Continue reading Здраво Охрид! (мк) | ♫Нина Спирова – O, езеро мое!

Hello Ohrid! (en) | ♫Nina Spirova – O, ezero moe!

♫Nina Spirova - O, ezero moe♫ Have you been to Ohrid? The Pearl city? The city of gjomleze, homemade garlic "mayo", Church of St. John at Kaneo, beautiful Ohrid lake, historical churches (365 churches for each day of the year), breathtaking Samuel's Fortress that watches the city from above, the top visited city in Macedonia during … Continue reading Hello Ohrid! (en) | ♫Nina Spirova – O, ezero moe!