Macedonian Style Spinach Stew | Вариво од спанаќ [♫Venko and Dzafer – Laga i izmama]

♫Venko & Dzafer - Laga i izmama♫ (en is below) Во текот на моето растење, во моето семејство, мајка ми правеше многу манџи. Благодарение на неа, ги засакав сите зеленчуци (добро, освен боранијата и морковот, но на добар пат сум да ги засакам и нив). Македонската кујна е базирана на манџи и тоа од секаков … Continue reading Macedonian Style Spinach Stew | Вариво од спанаќ [♫Venko and Dzafer – Laga i izmama]

Flatbread Pizza | Пица на грил тавче [♫KISS – I Was Made For Lovin’ You]

♫KISS - I Was Made For Lovin' You♫  (en is below) Мојата љубовна афера со пицата трае долго, дечки. Во моите идеални соништа, јас јадам пица за доручек, ручек и вечера. Со многу лук. И кисели краставички. И сарма. И полнети пиперки. И мусака. Добро, значи не би јадела само пица цело време, туку СЕ … Continue reading Flatbread Pizza | Пица на грил тавче [♫KISS – I Was Made For Lovin’ You]

Spicy Lentil Burgers | Ќофтиња од леќа [♫Kool and The Gang – Fresh]

♫Kool & The Gang - Fresh♫ (en is below) Секоја година на моите редовни прегледи, на крвната група ми стои дека железото во крвта ми е високо колку Ајфеловата кула. Буквално! Уште од кога знам за себе. Прво, бев малку загрижена, па си викам, зашто не сум како другите со нормални параметри на железо во … Continue reading Spicy Lentil Burgers | Ќофтиња од леќа [♫Kool and The Gang – Fresh]

Galette with Leeks and Cheese | Француска пита со праз и сирење [♫Carla Bruni – Quelqu’un m’a dit]

♫Carla Bruni - Quelqu'un m'a dit♫ (en is below) Иако не разбирам ниту збор од песната на Карла Бруни, има нешто магично во нејзиниот глас, ама и во музиката. Во секој слог се слуша помалку од Фрација, помалку од Париз, Бордо, се слушаат кроасаните со путер, црвеното вино, шансоните, но најмногу љубовта. Франција сум ја … Continue reading Galette with Leeks and Cheese | Француска пита со праз и сирење [♫Carla Bruni – Quelqu’un m’a dit]